Als ouder de Cito oefenen!

Niet storen voor de Cito toets

U wilt uw kind goed voorbereiden op de Cito-toets en struint het internet af naar goed materiaal. Misschien heeft u al plannen voor de Cito oefenen en heeft u goed materiaal aangeschaft en bent u met uw kind aan het oefenen. Maar heeft u al overwogen om de toets eerst eens zelf te maken? In dit artikel leggen we u uit waarom het geen kwaad kan om als ouder de Cito-toets te maken.

 

Niveau van de Cito-toets

Zoals u wellicht te weten bent gekomen bepaalt de Cito-toets voor een groot deel het niveau van uw kind. Uw kind wordt ingeschaald voor het vervolgonderwijs, bijvoorbeeld op vmbo, havo of vwo. Het niveau van uw kind is in veel gevallen een afspiegeling van uw eigen niveau en dat van uw partner (maar dat hoeft niet!). Als u uw kind optimaal wilt voorbereiden, kan het geen kwaad om voor het Cito oefenen met uw kind de Cito-toets zelf te maken. Dan weet u pas echt wat er aan de orde komt!

 

Basisschooltijd is lang geleden

De basisschool ligt alweer een tijdje achter u. De vakken die u op het voortgezet onderwijs hebt gevolgd verschillen nogal van die op de basisschool. Dat is een belangrijke reden om de Cito-toets eerst zelf te oefenen, voordat u met uw kind aan de slag gaat. De voordelen die dit u oplevert zijn de volgende:

  • U leert met de Cito oefenen de vraagstelling van de Cito-toets kennen;
  • U ontdekt wat de leerlingen vandaag de dag moeten weten;
  • U ervaart de vaardigheden die een kind eigen gemaakt moet hebben;
  • U ervaart wat het is om een toets te moeten maken;
  • U verbetert uw eigen vaardigheden en kunt daarmee beter uitleg geven.

Als leerkracht heb ik op de Pabo zelf ook de Cito-toets gemaakt. Omdat ik als leerling op een basisschool niet goed scoorde, heb ik geen havo gedaan en ben ik via een omweg op de Pabo terecht gekomen. Ik heb tijdens de Pabo natuurlijk geoefend voor de Cito-toets en wist hem een stuk hoger te scoren. Dat kan voor u ook goed zijn om te weten, want dan weet u in hoeverre u uw kind kunt helpen.

 

Cito oefenen is pas echt zeker wetenWees een voorbeeld met de Cito oefenen

Door de Cito-toets zelf te oefenen – of met uw kind samen – bent u een voorbeeld. U laat zien dat een toets maken bij het leven hoort, net als een opleiding volgen en werken. Door kinderen wordt het vaak als prettig ervaren als zij niet de enige zijn die iets moeten doen. Een toets wordt meestal als minder leuk beschouwd en door er samen mee bezig te zijn kunt u het aangenamer maken. U kunt het zelfs als iets gezelligs beschouwen. Leuk samen de Cito oefenen.

 

Vragen stellen

Als u de Cito-toets oefent loopt u vast tegen een aantal inhoudelijke vragen aan. Die vragen kunt u dan mooi stellen aan mensen die er verstand van hebben, zoals de leerkrachten op school of mensen op het internet. Ook aan mij kunt u altijd vragen stellen. Als leerkracht heb ik al enkele jaren ervaring met het afnemen van zowel de Cito-toets in groep 8 als de Entreetoets in groep 7 (of in sommige gevallen aan het begin van groep 8). De antwoorden kunt u weer meenemen in het oefenen. Door hier op tijd aan te beginnen kunt u uw kind optimaal voorbereiden op de Cito-toets. Als u een vraag heeft kunt u gewoon een reactie achter laten op dit artikel. Dan hebben andere ouders die dit lezen er ook wat aan en zo helpen we elkaar.

 

Conclusie

Als ouder bent u een voorbeeld voor uw kind. Door samen naar de Cito-toets te kijken en deze ook zelf volledig te maken, kunt u uw kind beter helpen bij de Cito-toets oefenen. Uw kind zal ervaren dat de toets er nu eenmaal bij hoort, maar dat toetsen ook wel iets gezelligs en leuks kunnen hebben. Daarmee haalt u spanningen en stress weg. Het gevolg is dat uw kind veel beter in zijn vel zit en de toets dus ook veel beter zal maken. Daarmee wordt ook het zware dilemma Cito-toets uit de lucht gehaald. Er is natuurlijk jarenlange discussie geweest over de toets op het niveau van de regering. Nu de toets verplicht is gesteld in 2015 ontkomen we er gewoonweg niet meer aan.

Dan kunnen we er maar beter het beste van maken.