Cito-toets oefenen met goed oefenmateriaal

Na mijn vorige artikel over de Cito oefenen in groep 8 heb ik eens rond gekeken op het internet, op zoek naar goed oefenmateriaal. Het viel me op dat er weinig materiaal voor handen is wat echt kan werken om de Cito goed voor te bereiden. Het meeste oefenmateriaal is in feite geen oefenmateriaal te noemen, omdat het is omgezet in spelletjes. Spelenderwijs is wel leuker om te oefenen, maar minder zinvol, omdat de kinderen zich er veel minder bewust van zijn dat het om de Cito-toets of eender welke andere Eindtoets dan ook gaat. Wat is nu goed oefenmateriaal om de Cito-toets te oefenen? Een aantal richtlijnen kunnen helpen bij het beslissen van welk materiaal u in huis kunt halen om de Cito of Eindtoets goed te oefenen met je kind.

 

Oefenen CitoFactoren bij het kiezen van Cito oefenmateriaal

Een aantal factoren weegt mee bij het kiezen van goed oefenmateriaal. Bijvoorbeeld: wat mag het kosten? Bent u op zoek naar gratis oefenmateriaal? Er is redelijk wat gratis oefenmateriaal te vinden om de Cito Eindtoets te oefenen, maar helaas is dit nogal verouderd. De meeste websites zijn gemaakt in oude systemen, laden traag en linken niet meer goed door. Oefenen is hierbij vooral een bezigheid van klikken en hiaten opvangen, waardoor het effect ver te zoeken is.

Gratis oefenboeken zijn nauwelijks beschikbaar. Voor de meeste moet nu eenmaal betaald worden. Af en toe zit er een gratis oefenboekje bij, waarmee je wel kan oefenen, maar waarmee je dan weer net niet de diepte in kunt.

Een andere factor die belangrijk is, is waar zoekt u oefenmateriaal voor? De Cito-toets bestaat uit rekenen en taal (hoofdzakelijk) en in bepaalde mate ook uit studievaardigheden. Is uw kind goed in rekenen, dan zoekt u wellicht taal of spelling oefenboekjes. Het kan helpen om gericht te zoeken op wat u zoekt. Er is ook veel materiaal voorhanden dat alleen taal oefent, of begrijpend lezen, of rekenen. U kunt daar goed mee uit de voeten, zonder dat u direct een totaalpakket aan hoeft te schaffen.

 

Online de Cito-toets oefenen

Online of via spelletjes de toets oefenen, is heel goed mogelijk. Er zijn talloze programma’s (betaald en onbetaald) die helpen om de Cito-toets goed te oefenen. Maar helaas is het niet altijd even effectief om op deze wijze met de toets aan de gang te gaan. Zoals ik in de inleiding al zei, wordt de toets dan tot een spelletje vermaakt, waarmee de kinderen geen idee hebben dat ze nu eigenlijk de Cito aan het maken zijn.

Dat helpt niet met het geruststellen voor de eventuele cito-stress die kan voortvloeien uit de komende toets. Kinderen varen het beste bij oefenmateriaal dat erg lijkt om de eindtoets. Dat betekent:

  • Bij voorkeur een papieren versie;
  • Bij voorkeur een versie met meerkeuzevragen;
  • Bij voorkeur materiaal waarmee u uitgebreid kunt oefenen op meerdere fronten.

Online is er wel veel oefenmateriaal te vinden wat aan deze voorwaarden voldoet. Er zijn heel wat prettige oefenboeken te vinden, die voorbereiden op alle facetten van de Cito-toets of de Eindtoets in groep 8. Op die manier worden kinderen goed voorbereid.

 

Bijles voor de Cito

Wilt u echt bijles voor uw kind voor de Cito-toets? Overweeg dan wat u doet. Bijles kost gemiddeld € 50 tot € 80 per uur, terwijl u voor dat bedrag ook mooi oefenmateriaal in huis kunt halen. Door samen met uw kind te oefenen, bereidt u zich beiden voor op de toets en kan uw kind er mogelijk meer uithalen dan wanneer er een bijlesdocent (die vaak toch wat minder afhankelijk zijn, bij komt kijken. Geschikt oefenmateriaal stelt u sowieso in staat om samen met de oefenstof aan de slag te gaan. Wilt u weten wat ik ervan vind? Laat dan een reactie met uw mailadres achter.