Musical ‘Het Dak Eraf’ een groot succes

Het Dak Eraf musicalVoor groep 8 zijn het spannende tijden. Ze nemen afscheid van de basisschool, zoals bij ons op school deze week gebeurt. Voordat ze definitief afscheid zullen nemen, zijn ze eerst nog op kamp geweest en hebben ze de musical voorbereid. Die musical is dit jaar ‘Het Dak Eraf’. Morgenavond komen ruim 250 vaders, moeders, verzorgers, opa’s, oma’s, broers en zussen naar school om de musical te bekijken.

Eén ding is zeker: het dak gaat eraf!

 

Het Dak Eraf, waar gaat het over?

Het verhaal van het Dak Eraf is een typisch musicalverhaal. Het gaat over twee groepen mensen die samen moeten zien te leven (vorig jaar deden we bij ons op school De Eiland en daar stond ongeveer hetzelfde thema centraal – eilandbewoners die om moesten gaan met aangespoelde cruisetoeristen). Wethouder Lach- en Traan heeft een oud landhuis ter beschikking gesteld aan een groep daklozen, die door de zorgzame Irma wordt aangestuurd. Maar tijdens de rondleiding blijkt dat er een grote rode lijn door het huis loopt. Wat staat er namelijk met piepkleine letters in het contract? Het huis moet gedeeld worden met een andere groep… de leden van de plaatselijke miljonairsvereniging. Als hun voorzitter Griselda Goudsmit dat hoort, wordt ze niet blij. Want wie wil er nu zitten opgescheept met een huis vol zwervers?

Al snel leidt het tot leuke situaties, waarin veel sprake is van misverstanden tussen beide partijen. Arm en rijk komen gedurende de musical dichterbij elkaar. Er zijn leuke rollen weggelegd voor typetjes als Karel Kaas (een kaasboer, inderdaad) en Steve Mek Sjeek (een veteraan uit het Schotse leger, samen met zijn hond Whisky). De muziek in de musical is ook weer van een hoog niveau. Er zitten leuke liedjes in (in het begin wat minder dan aan het einde) en uiteraard is er een afscheidslied voor groep 8. Zakdoeken mogen zeker worden meegenomen, want het zal moeilijk zijn het droog te houden.

Al met al belooft de musical heel veel goeds. Het was leuk om met de kinderen te oefenen en de kleding bij elkaar te sprokkelen voor hun rollen. Neem bijvoorbeeld de rollator en supersonische stofzuiger van schoonmaakoma’s Bril en Mopper (“Wat zeggie?”).

 

 

Het decor

Voor het decor hebben we de handleiding zoveel mogelijk proberen te volgen. Gelukkig beschikt de school over een theater en hebben we alle ruime. Middels zijlen hebben we een mooi oud motief weten te creëren. In het midden staat een open haard. Aan de kant van de daklozen hebben we een barretje gebouwd en aan de kant van de rijkere is een heuse bibliotheek, samen met twee oude Chesterfield sofa’s. Het decor ziet er dus weer goed verzorgd uit en het is zonde dat we dit overmorgen af moeten breken.

 

De schrijvers

Wie maakt er nu zulke musicals? Het moet een schitterend beroep zijn en mijn collega en ik hebben vaak het idee dat de schrijvers lichtjes zijn aangeschoten als ze het verhaal op papier zetten. De woordgrapjes zijn vaak heel erg flauw, wat ze voor kinderen en hun ouders juist weer erg leuk maakt. Zonder al teveel te verklappen kunnen we zeggen dat er in deze musical veel meer woordgrapjes zitten dan in voorgaande jaren.

De musical is gemaakt door Spotlight Musicalproducties, een bedrijf dat in de afgelopen jaren al veel bekende musicals heeft uitgegeven. Wil je er meer over weten, de muziek beluisteren, of weten hoe je de musical kunt bestellen? Dit is de website van Spotlight.

 

App

Voor wie de musical wil volgen of de liedjes wil luisteren is er ook een app te downloaden. Wij hebben die gebruikt om kinderen alvast de liedjes te laten oefenen. Dit kunnen ze makkelijk zelf als ze de muziek voorhanden hebben. Bovendien worden er in de app veel tips en adviezen gegeven om de rollen zo leuk mogelijk aan te kleden. Een goede vondst van Spotlight om hun doelgroep op deze manier aan te spreken.

 

Youtube

Het nadeel van een nieuwe musical is dat je niet even naar Youtube kan om te zien hoe andere scholen er invulling aan hebben gegeven. Met danspasjes en zo is dat vaak wel fijn. Maar het voordeel van laat zomervakantie hebben, is dat er al scholen zijn die de musical hebben opgevoerd. In de filmpjes hieronder kun je de uitvoering zien van andere scholen (maar ik raad wel aan om eerst op school te komen kijken, alvorens deze filmpjes te bekijken, want anders is de lol er voor morgen vanaf). Wij hebben de filmpjes met de klas bekeken en de kinderen vonden het hilarisch om hun eigen rol door iemand anders gespeeld te zien worden.

Benieuwd geworden? Morgen is de uitvoering! Dan gaat Het Dak Eraf!